Uppdraget

av Camilla Lagerqvist


Det är år 1943 och andra världskriget pågår för fullt. I Norge har tyskarna tagit över och tar tillfånga människor, främst judar, och skickar dem till koncentrationsläger. Men några mil därifrån, på andra sidan gränsen, bor Maja i en värmländsk by. Där är livet nästan som vanligt, det är sommar och varmt. Men hon saknar sin pappa, han har varit inkallad till det militära i flera månader nu eftersom Sverige har krigsberedskap. Så nu måste Majas mamma jobba för två och sköta handelsträdgården själv.


Den här sommaren kommer två nya ungdomar till byn, den norska flickan Hilde och den judiske pojken Ben. De blir vänner och det går upp för Maja att kriget är närmre än hon trott. När de sedan får höra att nazisterna är ute efter en motståndskvinna som kallas för Svarta rosen bestämmer de sig för att varna henne. Det tar dem över gränsen till Norge och blir mycket farligare än de trott.  
En spännande berättelse om modiga människor som gör vad de kan, trots att de är rädda, men också en berättelse om hur det var i Sverige den här tiden samt hur det är att vara ung. Det här är första boken i serien om "Svarta rosorna". Jag tyckte den var jättebra och lagom tjock för att passa alla som är intresserade av innehållet. Jag rekommenderar den fr o m år 6.


/Susanna


antal sidor: 157 s


betyg: 5/5

Kommentarer