Agnes Cecilia

av Maria Gripe

Nora är snart femton år. Hon bor med Dag och hans föräldrar. De är släkt, men ingen riktig familj. Hennes egna föräldrar dog när hon var liten, men till Nora sa man att de rest bort. Det tog lång tid innan hon förstod. Och sorgen har hon stängt inne så länge att hon nog blivit en ganska sorgmodig figur. Nora vet att Anders och Karin gör sitt bästa för att få henne att trivas och känna sig som en i familjen. Ändå kan hon inte låta bli att känna sig utanför. Med Dag är det annorlunda. Med honom kan hon vara sig själv.
Nu har de nyss renoverat sin stora våning i ett gammalt hus. Då börjar Nora höra steg, lätta steg, som stannar utanför hennes rum, när hon är ensam hemma. En klocka börjar ticka bakåt i tiden. En bok faller ur bokhyllan av sig själv. Mer oförklarliga saker händer och när Nora börjar följa alla tecken nystas sanningar fram.

Maria Gripe är en känd författare som har inspirerat många andra författare t ex Ingelin Angerborn. Maria föddes på 1920-talet så de flesta av hennes böcker utspelar sig tillbaka i tiden. Just den här boken skrev hon i början på 80-talet och jag läste den första gången när jag själv gick på mellanstadiet. Men den är fortfarande lika älskad. Det är en lite sorglig och vacker berättelse med mystiska inslag som gör att man bara vill veta mer. Jag rekommenderar den till dig, som gillar att läsa, eftersom det är ganska mycket text, och till dig som gillar Ingelin Angerborns böcker. Jag tycker att den passar från år 6.


/Susanna


antal sidor: 297


betyg. 5/5

Kommentarer