Järnprovet

av Holly Black & Cassandra Clare


Callum Hunt har växt upp ensam med sin pappa. Mamman dog i en olycka när han var liten och i den skadade också Call sitt ben. Det har gjorts många operationer på hans ben genom åren, men det är fortfarande stelt och gör ont. Call skäms över sitt odugliga ben.
Han har växt upp i tron att magi är ont och att trollkarlar inte är att lita på. Mer säger inte hans pappa och de utövar absolut ingen magi. Så när han blir kallad till inträdesprovet till den magiska skolan, det så kallade "Järnprovet", gör han allt för att misslyckas. Men till hans stora förvåning och pappans förskräckelse blir han ändå utvald som trollkarlslärling. De kan inte göra något åt saken. Call måste börja på Magisteriet. Där lär han känna andra ungdomar och börjar för första gången i sitt liv känna sig som en i gänget. Call börjar tvivla, är magi verkligen så farligt som hans pappa säger? Vad hände egentligen hans mamma? Vem är Call? Ingenting är som han trott.


Järnprovet är den första delen i en ny serie "Magisterium" av författarna till Spiderwick och The mortal instruments. Den påminner en hel del om Harry Potter men är ändå helt annorlunda, med mörkare undertoner och annan magi. Jag älskade Harry Potter och gillar den här skarpt också. Den är mindre fantastisk men mer spännande och överraskande. Jag rekommenderar den från år 5.


/Susanna


antal sidor: 384 s


betyg: 5/5

Kommentarer