Matilda

av Roald Dahl


Matilda handlar om en liten, ovanligt smart flicka i en ovanligt korkad familj. Herr och Fru Vidrigsson är verkligen vidriga, böcker avskyr de. Men Matilda lärde sig själv att läsa  redan när hon är tre år och i fyraårsåldern går hon på egen hand till biblioteket varje dag. En dag tröttnar Matilda på hennes föräldrars vidrighet och bestämmer sig för att hämnas. Hon byter ut schampo mot blekmedel, häller dunderklister på hennes pappas hatt osv.
När hon sedan börjar skolan möter hon en alldeles underbar lärare, fröken Honung, och en helt avskyvärd rektor, fröken Domderasson. Hon använder gärna elever med långa flätor med rosetter i som släggor för söta rosetter är det värsta hon vet. Nu får Matilda ännu en motståndare som hon bestämmer sig för att överlista.
År 4:s Bokklubb tyckte att boken var rolig och att det var synd om Matilda. Det var en skruvad verklighet där rektorer kunde kasta iväg barn utan att föräldrarna fick veta det osv men det var också det som gjorde den rolig. Man ville verkligen läsa vidare för att få veta hur det skulle gå.  Det var mycket text med engelska namn och långa ord. Rekommenderas till vana läsare från år 4.

240 sidor

Betyg: 4/5

Kommentarer