SOMMARTIPS

 
Läs en, helst fem!
 
Hoppa inte av Läståget X5000 i sommar!
Passa istället på att komma så långt du bara kan.
 
 Tre knep för att lyckas:
1. Hitta en bok som passar dig!
2. Gör det till en mysig stund,
kanske i hängmattan, hammocken, tältet
eller på en filt i parken!
3. Slappna av och njut! :)

Här kommer några boktips som passar bra att läsa i sommar:
P.S. Du kan också kolla in tipsen från förra sommaren.

Antalet ** markerar svårighetsgrad på boken.

* Den magiska trädkojan: Vilse i Amazonas  av Mary Pope Osborne
En lättläst serie om syskonen Viktor och Hanna som har en magisk trädkoja. Den kan nämligen virvla iväg både genom tid och rum. Den här gången far de till Amazonas och möter både en anakonda och en alligator. Dessutom får man lära sig lite om regnskogen och dess djur.

 
 
 
* Cirkusdeckarna och kanalmysteriet  avDan Höjer
En bok i serien om tvillingarna Katinka och Kaspar som hamnar i olika mysterier. Den här gången är cirkusen vid Göta Kanal när ett hemligt korvrecept blir stulet. Tvillingarna tar genast upp jakten men hamnar snart i en farlig situation när de blir inlåsta i ett hemligt rum, under vattnet.
 

 
 

** Julian och Jim  av Laura Trenter
Fristående fortsättning på Pappa Polis. Nu har Jim, den f d MC-gängmedlemmen, fått en ny skyddad identitet i en annan stad. Julian saknar honom och en dag när han går förbi Jims gamla lägenhet får han se en dödad råtta utanför hans dörr. Han förstår att Jim är i fara, men ingen vill tro honom. Så nu bestämmer han sig för att försöka hitta Jim och varna honom.
En bok som passar de flesta där det händer något nästan hela tiden.

 
 


** Kärlek & Dynamit, Mod & fritt fall och Våga & Vinn   av Kajsa Gordan
Tre böcker om tjejerna på Lövarö. Det är sommar, vänskap, kärlek och mysterier. Riktiga "må bra-böcker".

 
 
 
 
** PAX: Nidstången (1)  av Åsa Larsson & Ingela Korsell & Henrik Jonsson
Första delen i en ny, spännande serie om bröderna Viggo och Alrik som hamnar som fosterbarn i Mariefred. I staden börjar konstiga saker att hända samtidigt som pojkarna måste börja på ny skola igen. Det visar sig snart att bröderna var väntade av de gamla biblioteksväktarna i staden, fastän de hade hoppats på några äldre krigare som skulle komma. Och nu väntar ett farligt äventyr där de måste vara både modiga och smarta för att överleva. dessutom måste de hantera den dryga Simon och hans gäng som tror de äger allt och alla på skolgården.
Böckerna är ganska lättlästa och fartfyllda, man vill bara läsa mer! Dessutom har de ett snyggt omslag och en del bilder.
 
 
 
 
** Rädda honom  av Camilla Lagerqvist
Tawnis älskade morfar har dött. Nu har hon sommarlov och reser för första gången ensam till farmor och farfar i England. På vägen dit får hon mystiska sms. Det visar sig att någon behöver hennes hjälp, för 80 år sedan. Och det är bråttom.
En fin berättelse om sorg och kärlek samtidigt som den är spännande och mystisk.

 
  
 
** Dagbok för alla mina fans: Det långa loppet  av Jeff Kinney
Den senaste boken i den populära och roliga serien om Greg. Den här gången ger sig familjen ut på bilsemester och får bl a besök av fiskmåsar inne i bilen.
 

 
 
** Älskade Danny!  av Linzi Glass
Beas familj består av två upptagna föräldrar som alltid jobbar och så hennes älskade hund, Danny. Han är hennes stora tröst och sällskap. Men så en dag glömmer mamma låsa grinden och Danny försvinner. Bea är förtvivlad och letar överallt. På sin jakt efter Danny får hon nya vänner, bl a en kille i klassen som hon aldrig vågat prata med innan. Hon blir också engagerad i ett hem för hundar.
En fin berättelse som tar upp hur jobbigt det kan vara med föräldrar ibland och kärleken till ett husdjur.
 
 
 
** Röda spår  av Katarina Genar
Samuel har sommarlov och ingenting att göra. Bästa kompisarna har åkt från stan så när han får syn på en lapp om ett hus som uthyres vid en sjö övertalar han sin pappa att hyra det. Huset ligger mitt ute i skogen och Samuel känner direkt att något inte stämmer. Snart börjar mystiska saker att hända. Försöker någon säga honom något?
Boken är mer mystisk än läskig. Perfekt sommarläsning.
 

 
 
 

*** Gregor från ovanjord  av Suzanne Collins
Första delen av fem i en spännande serie om Gregor som en varm sommardag ramlar ner i ett hål och hamnar i underjorden med sin tvååriga lillasyster. Där börjar kampen för att få dem båda tillbaka till sin värld. De möter varelser som vill dem illa och varelser som hjälper dem. Men vem kan man egentligen lita på?
Mycket spännande bok! Det är overkliga saker som författaren ändå lyckas få att kännas verkliga. För dig som vill ha mycket att läsa.
 

 
 
 

*** Accelerati-trilogin: Teslas vind  av Neil Shusterman & Eric Elfman
Den första boken av tre. En olycka där tre i familjen överlever gör att Nick kommer till en ny stad, en ny "high school" och ett nytt hus. På vinden hittar han en massa gamla apparater och bestämmer sig för att anordna en loppis. Till hans stora förvåning lyckas han sälja allt, men snart visar det sig att det inte är några vanliga apparater och att några män i ljusa kostymer är mycket angelägna att få tag i dem. Kommer Nick hinna före dem?
En spännande bok där man hela tiden vill veta mer, som också innehåller vänskap och kärlek. För dig som vill läsa mycket.

**** Maze runner: I dödens labyrint  av James Dashner
Thomas vaknar i ett rum som rör sig utan att minnas någonting annat än hans namn. Det visar sig vara en hiss och när dörren öppnas så stirrar en massa pojkar i olika åldrar på honom. Thomas har tusen frågor: Var har han hamnat? Var kommer han ifrån? Vem är han? Istället för svar får han en rundtur på det nya stället "Gläntan". Där finns några åkrar, en gammal sliten bondgård, en skogsdunge men framför allt fyra jättehöga murar. De befinner sig i en labyrint. Pojkarna försöker  hitta en väg ut men har ännu inte lyckats och i labyrinten finns varelser man absolut inte vill möta.

Den här boken vill man gärna läsa ut på en gång för precis som Thomas vill man få svar på alla frågor. Dessutom riktigt spännande. Det är mycket text som passar äldre elever bäst.

 
 
 
**** Only väg is upp  av Emmy Abrahamson
Filippa har precis tagit studenten och beger sig till London för att försöka uppfylla sina teaterdrömmar. Men det är inte så enkelt som hon trodde. Följ med i hennes värld av skumma hyresvärdar, hemska chefer och rockstjärnekillar som man kanske inte kan lita på, men också härliga rumskamrater som blir vänner för livet.
Den här boken riktar sig till tjejer i tonåren. Ganska mycket text, men inte svår.
 
 


 
 
Trevlig sommar!

Kommentarer